Wat zijn schouderklachten?

Kun u uw schouder moeilijk bewegen door pijnklachten? Schouderpijn is zeer vervelend waardoor u in sommige gevallen beperkt wordt in het uitvoeren van u dagelijkse activiteiten.

De oorzaak van schouderklachten

Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn triggerpoints in de schouder. Naast triggerpoints zijn er veel verschillende aandoeningen die schouderklachten veroorzaken. Hieronder de meest voorkomende.

  • Slijmbeursontsteking
  • Schouderimpingement
  • Schouderluxatie
  • Schouderinstabiliteit
  • Frozen shoulder

Behandeling

Onze fysiotherapeut zal bij uw eerste bezoek een lichamelijk onderzoek uitvoeren (na een inleidend vraaggesprek over het ontstaan van uw klacht). Mogelijk wordt een echografisch onderzoek verricht.

Op basis hiervan zal onze fysiotherapeut beslissen of uw klacht behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan wel of verder onderzoek of een verwijzing naar een orthopeed nodig wordt geacht. Dit zal via uw huisarts verlopen.

Conservatief

70% van de schouderpatienten, die bij de schouderorthopeed komen, worden conservatief (zonder operatie) = vaak fysiotherapeutisch behandeld. De behandeling zal vaak bestaan uit het aanleren van de juiste stand van uw schouder, nadat verkorte structuren op lengte zijn gebracht. Hierna zal onze fysiotherapeut u leren hoe de schouder / arm op de juiste manier te gebruiken door actieve oefentherapie.

Hierna kan functioneel en / of sport-specifiek worden getraind, afhankelijk van het doel van de behandeling.

Operatief

Indien de niet-operatieve behandelingen onvoldoende uitkomst bieden kan de orthopedisch chirurg samen met u besluiten tot operatief ingrijpen. Het uitvoeren van een operatie bij schouderklachten kan bestaan uit gewrichtsbeparende operaties zoals artroscopische chirurgie (kijkoperatie van de schouder) of uit gewrichtsvervangende operaties. 

Schoudernet Noord

De stichting Schoudernet Noord (SNN) is een werkgroep van manueel therapeuten en/of sportfysiotherapeuten en/of algemeen fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op gebied van diagnostiek en revalidatie van schouderaandoeningen. Binnen de stichting SNN zijn ook orthopeden betrokken. Er is dan ook sprake van een intensief samenwerkingsverband tussen de aangesloten therapeuten en de orthopeden van het Martini Ziekenhuis Groningen. 

Onze praktijk is aangesloten bij schoudernetnoord.nl