Fysiotherapie kan goed helpen bij het herstel van klachten bij (ex) coronavirus

Voor wie?

De zwaarst getroffen groep zijn de patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care. Het overgrote gedeelte van de mensen heeft echter de gevolgen van het Coronavirus thuis doorgemaakt.

Gevolgen van Corona

Voor mensen die te maken hebben gehad met Corona (gerelateerde) klachten kunnen de gevolgen groot zijn. Het is zelfs zo dat per dag dat iemand op bed ligt iemand ongeveer 5% spiermassa verliest en de algemene conditie sterk achteruit gaat. In sommige gevallen ontstaan er littekens in de longen, waardoor de longen als het ware verstijven. De long kan daardoor minder goed groter worden, waardoor iemand sneller benauwd wordt en daardoor een verminderd uithoudingsvermogen heeft. Verder kan er extra slijm in de longen aanwezig zijn, omdat de longen geïrriteerd zijn. Tot slot kunnen de  geestelijke gevolgen voor mensen die te maken hebben gehad met het coronavirus groot zijn. Er bestaat angst en onzekerheid over wat zij hebben meegemaakt en over hoe het herstel er uit gaat zien.

Behandeling

Longfunctie

Onze (corona opgeleide) longfysiotherapeut kan in de eerste plaats helpen met oefeningen die de longfunctie verbeteren. Hierbij moet u denken aan het versterken van de ademhalingsspieren, maar ook het kunnen ophoesten van slijm dat vaak achterblijft in de longen en andere ademhalingsoefeningen.

Spierkracht en conditie

Om de spieren en de conditie weer te verbeteren kan onze longfysiotherapeut een persoonlijk revalidatieplan maken. Dit plan zal bestaan uit bewegingsoefeningen.

Multidisciplinaire aanpak

Werkwijze

Door de huidige maatregelen van de regering gebeurt dit waar mogelijk via video’s, beeldbellen en de telefoon. Is de revalidatie volgens de arts medisch noodzakelijk? Dan behandelen wij u met de juiste beschermingsmaatregelen thuis of op de praktijk.

Link naar ademhalingsoefeningen video

Link naar krachtoefeningen voor beenspieren video