Wat is diabetes?

Diabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij het lichaam de suikerspiegel in het bloed niet meer goed kan reguleren. De oorzaak hiervoor is dat er te weinig insuline aanwezig is in het lichaam. Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. 

Diabetes  type II

Negentig procent van de mensen met diabetes heeft diabetes type II. De oorzaak van dit type diabetes is nog niet helemaal duidelijk, maar mensen met erfelijke aanleg, die te zwaar zijn of te weinig bewegen hebben een grotere kans om deze ziekte te ontwikkelen. Ook komt dit type diabetes vaker voor op hogere leeftijd. 

Diabetes type l

Diabetes type I ontstaat vaak op jonge leeftijd.  Ook van dit type diabetes weten we de ontstaanswijze niet precies.
Mogelijk heeft het te maken met voeding en virussen in combinatie met genetische aanleg (hoeft niet erfelijk te zijn).  Bij diabetes type I valt het lichaam de gezonde cellen aan die insuline aanmaken terwijl bij diabetes type II het lichaam niet meer goed reageert op insuline.  

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat het voor diabetespatiënten of mensen een verhoogd risico op diabetes belangrijk is om te bewegen. Via bewegen wordt invloed uitgeoefend op verschillende factoren die meespelen bij diabetes. 

Behandeling

De fysiotherapeut kan u helpen een gezonde en actieve leefstijl te ontwikkelen en deze ook te onderhouden. Vanuit dit fysiotherapeutisch traject kunt begeleid worden in het reguliere sport- en beweegaanbod in onze sportschool.

Diabetes