Wat zijn rugklachten?

Rugklachten zijn veel voorkomend. 80% van alle mensen maakt één of meerdere periodes van rugklachten mee. De oorzaak en het ontstaan van rugklachten zijn niet altijd duidelijk. Slechts in 15% van de gevallen kan er “een sticker” (bijv. een hernia of ontsteking) op geplakt worden en spreekt men van specifieke rugklachten.

Soorten rugklachten

Rugklachten kunnen onderverdeeld worden in aspecifieke en specifieke klachten en chronische en acute klachten. Men kan pijn ervaren in de rug door het optreden van verschillende aandoeningen, zoals spit, hernia in de lagerug, ischias, slijtage in de onderrug, instabiliteit van de rug en door het posturaal syndroom.

Behandeling

Behandeling is gericht op het herstellen van de juiste spierfunctie en het weer (durven) bewegen van de rug met een goede controle over het bewegen.
Met een echografie apparaat kan ook geoefend worden om weer controle over de kleine, diepe spieren te krijgen. Vaak bewegen de spieren al langere tijd niet goed en is het gevoel van het juiste aanspannen verdwenen. Door, tijdens het oefenen, te kijken naar het echobeeld leert u weer ze op een juiste manier aan te spannen.

Vervolgens gaat u oefeningen uitvoeren in een bepaalde volgorde :

  • Aanleren van het aanspannen van de kleine, diepe spieren met behulp van echografie
  • Weer leren bewegen van de lage rug : subtiel (kleine bewegingen) en met controle
  • Verder verbeteren van het gebruik van de kleine, diepe buik- en rugspieren
  • Toepassen van deze verbeterde functie van de rug in het dagelijks handelen en later ook bij sport en werk
  • Houdingscorrectie en bewegingsadviezen

Aangezien de klachten veelal langer bestaan (maanden tot jaren als men alle periodes met klachten meetelt) zal het tijd en energie vragen om het beweegpatroon te veranderen zodat de rugklachten afnemen. Dit kan soms maanden in beslag nemen.

Rugnetwerk Noord Nederland

Het Rugnetwerk Noord-Nederland (RNN) is een samenwerkingsverband  van de afdelingen Fysiotherapie en Revalidatiegeneeskunde van het Martini Ziekenhuis en 1e-lijns fysiotherapeuten. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met rugklachten (ook na een operatie).

Onze praktijk is aangesloten bij Rugnetwerk Noord Nederland.