Wat is overmatig zweten?

Zweten is een normale functie van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat het lichaam de te veel aan warmte kan afstaan. Er wordt van hyperhidrosis (of overmatig zweten) gesproken als de zweetproductie groter is dan de normale behoefte om de warmte af te staan.
Naar schatting hebben 0,5 tot 3 procent van de mensen last van hyperhidrosis. Er zijn sterke aanwijzingen dat de aandoening in enige mate erfelijk is en komen dus ook in bepaalde families meer voor. 

De oorzaak van hyperhidrosis?

Hyperhidrosis is te onderscheiden in:

  • Primaire hyperhidrosis, waarbij de oorzaak onbekend is. Deze vorm begint meestal rond het vijftiende levensjaar en blijft gedurende het gehele leven bestaan. De primaire hyperhidrosis is gelokaliseerd in één of meerdere voorkeursplaatsen van het lichaam, zoals handen, voeten, oksels en gezicht.
  • Secundaire hyperhidrosis, waarbij de klachten een gevolg zijn van een onderliggende ziekte of gezondheidstoestand. Zoals bij een te hard werkende schildklier, kwaadaardige aandoening, hormoonbehandeling, vetzucht, tuberculose, sarcoïdose. Ook kan de  menopauze (overgang) en gebruik van bepaalde medicamenten klachten veroorzaken.

Behandeling 

De behandeling vindt plaats middels een iontoforese behandeling. Bij deze vorm wordt leideingwater gebruikt om stroom te geleiden. Dit is doorgaans ongeveer 10 volt. Het lichaamsdeel dat sterk zweet wordt in bakjes met water gehouden of op sponsjes gepositioneerd. Het zweten zal door de elektrische schokjes afnemen. Dit effect is niet blijvend en herhaling is dus altijd nodig. U kunt het apparaat va ons huren. Indien u tevreden bent met het resultaat kunt u zelf het apparaat aanschaffen.